De asbestcementwarenindustrie heeft een zeer groot aandeel gehad in de productie van asbesthoudende materialen in Nederland. Sinds 1912 is het eerste bedrijf begonnen met het maken van asbestcementwaren tot eind 1992. Vanaf 1993 ging de asbestwarenindustrie over op asbestvrije cementwaren.

De Nederlandse Asbestcementwarenindustrie

In Dokkum bestond al sinds 1912 de asbestcementwarenfabriek van de Firma Van der Mey. Deze fabriek was een stuk kleiner dan de op grootschalige serieproductie ingerichte fabriek van Martinit. Naast slijtvastheid en de goede verwerkbaarheid, was vooral de lage prijs van asbestcement een belangrijk verkoopargument. Veel asbestcementwarenfabrieken zijn er in Nederland niet geweest. Begin 1950 waren er de volgende asbestcementwarenfabrieken:

  • Martinit in Amsterdam
  • Eternit in Goor
  • Asbestona in Harderwijk
  • Ferrocal in Doesburg.


Ferrocal in Doesburg had in 1963 de productie van asbestcementwaren al gestaakt en was overgestapt op een ander product. In l983 werd de productie in Harderwijk gestaakt en bleef Eternit in Goor als enige over.

Op l juli 1993 kwam ook in Goor een einde aan de fabricage van asbesthoudende producten.

De Nederlandse asbestcementwarenindustrie heeft vier hoofdproducten gemaakt: golfplaten, vlakke platen, buizen en vormstukken.

De handel in bouwmaterialen

Asbestcementwaren waren een belangrijk artikel in het assortiment van de bouwmaterialenhandel die verenigd waren in de HIBIN en in 1955 ruim 400 leden telde. Lange tijd was sprake van een kartel, dat onder de naam 'Regeling Asbestcementproducten' het exclusieve handelsverkeer regelde tussen enerzijds een aantal binnen- en buitenlandse fabrikanten en importeurs van asbestcementwaren en anderzijds de leden van de HIBIN. Het kartel werd in 1971 op last van de Europese Commissie ontbonden.

Bouwmaterialenhandel Th.J.L.van den Berg in Schiedam, Mees' bouwmaterialenhandel in Noorderhoogebrug en Wyers en Co Bouwmaterialenhandel NV in Nijmegen zijn voorbeelden van bouwmaterialenhandel die gespecialiseerd waren in asbesthoudende materialen.

Deze bedrijven bewerkten de asbest producten door het zagen, boren, teren en polijsten van gereed product.

Vanwege de toegenomen eisen op het punt van stofbestrijding, werd in de loop van de jaren tachtig van de vorige eeuw steeds meer asbesthoudend materiaal al in de fabriek op maat gezaagd en voorgeboord. Eterniet golfplaten, waarvan om ze goed te kunnen leggen standaard de hoeken moesten worden afgeschuind, werden echter altijd pas op het werk zelf passend gemaakt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Vraag het ons!